Elke kat verdient het om zich goed in hun vacht te voelen!

Vachtverzorging

Normaal gezien kunnen katten hun vacht perfect zelf verzorgen. Ze spenderen daaraan ongeveer drie uren per dag. Met hun ruwe tong verwijderen ze haren, vuil, stof en zelfs vlooien. Ook talg verspreiden ze mooi over hun vacht. Zo voorkomen ze dat hun vacht samenklit en dat knoopjes (of zelfs vilt) zich vormen.

Hulp nodig

Soms heeft onze kat wat extra hulp nodig. Dat is zeker zo bij langharige, zieke,
gestresseerde of oude katten en katten met overgewicht. Ook tijdens de ruiperiode is de vacht blij met wat extra aandacht. Sommige raskatten kunnen zichzelf door hun lichaamsbouw moeilijk verzorgen. Ook door weersomstandigheden kan een vacht klitten en in no-time in een dikke viltlaag veranderen.

Knopen en vilt gaan niet vanzelf weg. Vooral vilt is erg pijnlijk voor je kat. Ik probeer eerst de knoopjes uit te pluizen en te kammen, als dat niet lukt worden ze plaatselijk weggeschoren. Viltplekken worden sowieso geschoren. Zo kunnen huid en vacht zich herstellen en kan je kat zich opnieuw pijnloos bewegen.

Vacht-, huid, en katvriendelijk

Ik verzorg de vacht van je kat met veel aandacht voor haar fysieke en mentale welzijn. Een knoopvrije vacht is voor je kat erg belangrijk, en dat moet gebeuren met zo min mogelijk stress!

Trimbehandeling

Een trimbehandeling omvat het volledig kammen van de vacht en het verwijderen van alle knopen en vilt. Oren en ogen worden nagekeken en gereinigd. Nageltjes worden enkel geknipt indien nodig en indien je kat het toelaat. Dit is geen standaard behandeling omdat dit heel veel stress geeft voor je kat. Indien nodig kan ik ook een sanitaire trim doen. Daarnaast krijgt u de nodige info en tips over vachtverzorging, afgestemd op de vacht van uw kat.

Trimsalon of aan huis

Een vachtverzorging kan in het trimsalon of aan huis. We bekijken samen wat de beste optie is voor jouw kat.

Laat de vacht van je kat regelmatig onderhouden om knopen en vervilting te vermijden!

Wat is katvriendelijk trimmen?

Katvriendelijk trimmen is de trimbeurt aanpassen aan het tempo en stresslevel van je kat. Hierbij kan het inlassen van de nodige pauzes, het inzetten van speeltjes, kruiden of een lekkernij helpen.

Soms zijn meerdere behandelingen nodig om het stressniveau niet te hoog te laten oplopen. Laat je kat het echter niet toe om zich te laten behandelen, dan zoeken we samen naar andere oplossingen.

Technieken die ik zeker niet gebruik zijn het fixeren van katten met houdgrepen, in het nekvel vastgrijpen, het gebruik van waskooien en droogkasten, muilkorven aandoen, vastmaken met leibanden en het gebruik van andere dwangmiddelen.

Wat is vacht- en huidvriendelijk trimmen?

Een andere benaming hiervoor is “vachtbesparend” of “niet-invasief trimmen”.

De vacht heeft een aantal belangrijke functies zoals bescherming en temperatuurregulatie. Daarom is het belangrijk om tijdens een trimbeurt zoveel mogelijk gezonde vacht te laten staan. Dit kan soms voor hilarische kapsels zorgen, maar hier heeft jouw kat absoluut geen last van. Het eindresultaat noem ik dan ook een uniek “Catsie-coupe”!

Technieken die ik nooit zal toepassen op uw kat zijn ontwollen (grote bergen uitgekamde vacht), plukken, zonder reden scheren en wassen. Deze zorgen juist voor een slechtere kwaliteit van de vacht en ontregelen de vachtgroeicyclus.

Om de vacht van jouw kat optimaal te verzorgen gebruik ik aangepaste trimmaterialen (o.a een wijd getande kam en slickerborstel) en verzorgingsproducten. Ook het desinfecteren van mijn materiaal is erg belangrijk en gebeurt met de grootste zorg na elke behandeling.

Hoe lang duurt een behandeling?

De duur van een trimbeurt kan enorm variëren. Elke kat is anders en elke situatie is uniek. Soms duurt het maar 20 minuutjes, soms kan het wel een uur duren.

Dit is afhankelijk van:

 • jouw kat kan een langere kennismaking nodig hebben
 • de vacht heeft weinig/veel verzorging nodig
 • meerdere pauzes zijn nodig omdat de kat veel stress heeft

Het welzijn van de kat staat voorop. Daarom neem ik alle tijd die jouw kat nodig heeft en stop ik als de kat aangeeft dat het genoeg is geweest.

In het trimsalon of aan huis?

Ik geef meestal de voorkeur aan een afspraak in mijn trimsalon. De reden hiervoor is dat bijna alle katten zich op een onbekende locatie veel gemakkelijker en met minder stress laten verzorgen.

Maar ik trim eventueel ook aan huis. Het voordeel daarvan is dat de kat niet in de reismand
vervoerd moet worden. Dat is voor sommige katten te stresserend. Nadeel is dat de kat in de eigen vertrouwde omgeving vaak wat zelfzekerder is en daardoor de trimbehandeling minder gelaten zal ondergaan. We bekijken samen wat de beste optie is voor je kat.

Wat moet je meebrengen voor een trimbezoek?

 • Een dekentje waar je kat thuis vaak op ligt. Hier zit zijn/haar vertrouwde geur in en dit kan geruststellend werken. (Was het dekentje dus niet op voorhand omdat het vuil is of onder de haren zit!)
 • Het favoriete speeltje, eten of snoepje.
 • Het materiaal dat je nu gebruikt om jouw kat te verzorgen

Wat als de kat te angstig is of te veel stress heeft?

Als je kat te bang is of het stressniveau meteen heel hoog is, zoeken we samen de beste oplossing voor je kat.

Bv.:

 • trimgewenning (wennen aan de handelingen en geluiden)
 • meerdere behandelingen (waar we steeds een beetje klitten en/of vilt weghalen)
 • een trimbeurt bij een dierenarts onder narcose (als er teveel klitten en/of vilt zijn)
 • een stressverlagend middel (dit gebeurt in overleg met uw dierenarts en kan alleen worden voorgeschreven door een dierenarts)

Wat is kittengewenning?

Met korte bezoekjes (20 min) laat ik jouw lieveling op een speelse manier wennen aan aanrakingen, kam, borstel en het geluid van de tondeuse. Lekker ontdekken, snuffelen en spelen.

Jonge katjes hebben er alle belang bij om zo vroeg mogelijk kennis te maken met vachtverzorging, de kattentrimmer en het salon (vreemde omgeving). Hoe vroeger je hiermee start en jouw kitten de handelingen van een vachtverzorging en een bezoek aan de trimmer gewoon maakt, hoe gemakkelijker het is om op latere leeftijd (of op het moment dat het effectief nodig is) de vachtverzorging stressvrij uit te voeren.

Je krijgt ook nog een passend vachtverzorgingsadvies mee naar huis, afgestemd op jouw kitten.

Wat is trimgewenning voor volwassen katten?

Katten zijn erg stressgevoelige. Door hen te laten wennen aan zoveel mogelijk situaties en
handelingen wordt een trimbeurt veel aangenamer voor hen.

Door middel van beloningen (bv snoepje, liquid snack, speeltje, valeriaankussentje,
matatabistokje,… ) maken we positieve associaties met bepaalde handelingen. Ik laat je kat op een speelse manier wennen aan aanrakingen, de kam en geluiden. Dit gebeurt in kleine stapjes, in korte momenten. Ik hou rekening met het tempo dat de kat zelf aangeeft.

Waarom een onderhoudsafspraak boeken?

De voordelen van een onderhoudsafspraak zijn kortere sessies en minder stress voor je kat. Zo kunnen we proberen te voorkomen dat de vacht in de klit of vilt schiet waardoor scheren niet meer nodig is.

Moeten katten gewassen worden?

Het antwoord is NEE!

Een kat wassen is helemaal niet katvriendelijk. Het zorgt voor stress, héél véél stress. Wassen verstoort de huidbarrière en knoopjes en vilt kunnen juist extra gaan vastklitten. Ook neemt wassen hun eigen geur weg, met als onvermijdelijk gevolg dat de kat zich minder veilig voelt en er problemen kunnen ontstaan met hun huisgenoten.

Katten zijn vele uren per dag bezig met het onderhoud van hun vacht en zijn dus prima in staat om die zelf proper te houden.

Als je kat een “accidentje” heeft kan extra hulp nodig zijn. Hiervoor zijn er ook andere opties dan de kat volledig te wassen. Ik reinig enkel het stukje dat vuil is, gebruik een shampoo die niet met water moet worden uitgespoeld of een poeder zoals rijstzetmeel om de vacht proper te maken.

Wil je mijn kat scheren? Hij heeft het te warm.

Neen! De vacht werkt juist als isolatie tegen warmte en koude. Door je kat te scheren gaat hij het dus helemaal niet minder warm hebben, integendeel zelfs. Een vacht van een kat is niet zoals een lekker warme winterjas bij mensen, maar juist een bescherming tegen invloeden van buitenaf. Scheren doe ik dus alleen bij knopen en vervilting.

Kan je zorgen dat mijn kat geen haar meer verliest?

Haren verliezen hoort nu eenmaal bij een kat, dus neen.

Hoe meer je kamt, hoe meer haar je kat zal verliezen. Het kammen verstoort immers de natuurlijke haargroeicyclus met als gevolg dat de kat in een verlengde rui terechtkomt. Plukken en ontwollen zijn technieken die een moderne kattentrimmer daarom niet meer gebruikt.

Het enige wat je kan doen, is accepteren dat je overal kattenhaar zal terugvinden en een goede stofzuiger aanschaffen.

Wil je mijn kat een mooie coupe geven?

Katten gaan niet zoals ons naar de kapper voor een mooi kapsel, maar omdat ze hulp nodig hebben met hun vachtverzorging.

Een groot misverstand is dat kattentrimmen ervoor zorgt dat je kat er mooier uitziet.. Soms gaan katten zelfs met hele speciale kapsels naar buiten omdat ik zoveel mogelijk vacht intact ga laten en enkel scheer wanneer er geen andere optie is (zoals bij knopen en vervilting). Zomaar een kat scheren of bijknippen omdat het er leuk uitziet ga ik dus niet doen.

Waarom niet zomaar scheren?

 • Door het regelmatig scheren van gezonde vacht, groeit er minder kwalitatieve vacht terug die sneller klit.
 • De kat is niet meer beschermd tegen de zon, regen, nagels van andere katten, parasieten, … Hierdoor kunnen sneller wondjes of huidproblemen ontstaan.
 • De kat kan zijn eigen temperatuur niet meer regelen en de isolerende factor van de vacht is weg.
 • Als de staart geschoren wordt kan dit er voor zorgen dat je kat zijn staart niet meer herkent en hier stress of gedragsproblemen aan overhoudt.
 • Wanneer een kat goed voor zijn eigen vacht kan zorgen, bespaar hem dan de stress van het trimmen.

Handige tips om thuis de vacht van je kat gezond te houden.

 • Controleer dagelijks de vacht van je kat, door met je vingers te voelen tijdens het aaien.
 • Beginnende klitjes kun je verwijderen door ze met je vingers uit te pluizen. Lukt dit niet, gebruik dan de bovenste tanden van de grove zijde aan de combikam. Hiermee kan je vastzittende klitten voorzichtig los maken.
 • Kam je kat maximaal 1x per week met de grove kant van een combikam. Als je vaker kamt beïnvloed je de haargroei cyclus van de kat en zal de kat alleen maar meer gaan verharen.
 • Gebruik geen gekke, dure borstels zoals de furminator, ontwolharken, speciale handschoenen of rubberen borstels. Allemaal beloven ze hetzelfde, namelijk zoveel mogelijk vacht verwijderen. Helaas zijn deze kammen en borstels helemaal niet goed voor de kattenvacht. Ze snijden de haren af en trekken gezonde haren uit, met een permanente rui en vachtproblemen tot gevolg. Het doel van kammen is om knopen te ontdekken en te ontwarren, niet om zoveel mogelijk vacht te verwijderen!
 • Je hebt maar 3 zaken nodig om te helpen bij de vachtverzorging. Een wijdgetande metalen kam, een kleine slickerborstel en een microvezeldoekje. That’s it! Hiermee kan je elke soort kattenvacht onderhouden.
 • Als de kat zichzelf kan verzorgen zonder problemen dan hoef je niet te kammen of borstelen!