Je kat begrijpen en haar natuurlijke gedrag respecteren is de belangrijkste tool om problemen te voorkomen!

Natuurlijk gedrag

Onze lieve huistijgers stammen af van de Noord-Afrikaanse wilde kat en dat zijn solitaire en opportunistische jagers. Onze huiskat is ook zo geprogrammeerd en kan daarom gedrag vertonen dat we niet goed begrijpen. Denk maar aan hoogtes opzoeken, krabben, geen pijn laten zien, uitwerpselen ondergraven, enz.

Ongewenst gedrag vs gedragsprobleem

Ongewenst gedrag is een natuurlijk gedrag dat de eigenaar als onaangenaam ervaart. Voor de kat zelf is er geen probleem. Voorbeelden hiervan zijn krabben aan meubels, markeren, najagen van benen en armen, op het aanrecht springen, enz.

We spreken van gedragsproblemen als het gedrag problematisch is voor de kat zelf. Dat gedrag vertoont een kat niet zonder reden. Je kat wil je iets duidelijk maken; ze mist iets in haar omgeving om gelukkig te zijn of er is iets dat ze als bedreigend ervaart. Voorbeelden van zo’n gedrag zijn onzindelijkheid, sproeien, je aanvallen, agressie tussen katten,…

Leren kijken door de ogen van de kat

Wat wil jouw kat je vertellen?

Begrijpen doen we het gedrag van onze katten niet altijd. Toch vertoont je kat bepaalde
gedragingen om je te laten weten hoe zij zich voelt! Maar geen nood, als je haar gedrag beter leert begrijpen, dan wordt jullie band alleen maar sterker. En daar worden jullie beiden alleen maar gelukkiger van.

Er is een groot verschil tussen de natuurlijke omgeving van de kat en de plek waar zij met jou samenleeft. Maar mits de juiste aanpassingen in haar leefomgeving, kan een kat prima in huis leven.

Een kat die écht kat kan zijn, is gelukkiger en zal minder vaak ongewenst gedrag en
gedragsproblemen vertonen. Ik kan jullie helpen met concrete en praktische tips om dat voor elkaar te brengen.

Combinatie kattenoppas & gedragsadvies

Ben je binnenkort even weg en wil je graag advies over het gedrag van je kat? Dan kan ik je een ideale combinatie aanbieden.

Het grote voordeel van dit concept is dat ik tijdens de oppasopdracht je kat extra goed kan observeren en inschatten. Tijdens jullie afwezigheid kan ik zelf al uitzoeken welke aanpak zou kunnen werken bij haar karakter (welke voorkeuren zij verkiest qua geur, aandacht, spel, afleiding, enz..).

Gelukkige katten, gelukkige baasjes!

Waar kan ik je mee helpen?

  • Kattentaal leren begrijpen
  • De natuurlijke behoeftes van de kat leren kennen
  • De leefomgeving afstemmen op de natuurlijke behoeften van je kat
  • De relatie tussen jou en je kat nog meer versterken
  • Spelen met je kat. Hoe doe je dat?
  • Voedselverrijking
  • Introductie van een nieuwe kat
  • Transportmandgewenning: zonder stress naar de dierenarts, trimmer of pension
  • Borstelgewenning: vachtverzorging zonder stress
  • Je gaat verhuizen. Waar let je op?
  • Voor het eerst een kat in huis
  • Er is een baby op komst. Hoe bereid je jouw kat hierop voor?
  • Sproeien
  • Naast de bak plassen
  • Aan de meubels krabben

Hoe ga ik te werk?

In een gratis en vrijblijvend telefoongesprek luister ik naar het verhaal van je kat. Ik leg mijn werkwijze uit en we bekijken samen hoe we het leven van jouw kat kunnen optimaliseren.

Na het invullen van een vragenlijst kom ik langs voor een huisbezoek en ontmoet ik je kat in haar eigen leefomgeving. Ik geef je inzichten in de basisbehoeften van je kat en tips en advies over hoe je haar leefomgeving en het leven van je kat kunt verrijken. We bekijken welke mogelijkheden er bij jouw thuis zijn om je kat gelukkiger te maken.

Uiteraard blijf ik graag op de hoogte van de evolutie. Dus ook na mijn bezoek ben ik bereikbaar voor verdere hulp en advies!

Wat is het verschil tussen gedragsadvies en gedragstherapie?

Tijdens een consult ‘gedragsadvies’ geef ik tips en tricks om de leefomgeving van je kat te
verbeteren en verrijken. Ik leer je wat de natuurlijke behoeften zijn van je kat, hoe je kattentaal kan begrijpen, zodat je weet wat jouw kat je wil vertellen. Het is aan jou om hiermee aan de slag te gaan. Natuurlijk, maar ongewenst gedrag kan hiermee omgebogen worden en gedragsproblemen kunnen voorkomen worden.

Als je kat gedragsproblemen vertoont (waarbij het gedrag problematisch is voor de kat zelf en die niet kunnen verholpen worden door mijn advies) ga ik je doorverwijzen naar een gediplomeerd kattengedragstherapeut, die met zijn wetenschappelijke kennis een therapieplan kan opstellen.

Waarom omgevingsverrijking?

Kleine veranderingen in de leefomgeving van je kat maken al een groot verschil. Onze huiskatten hebben dezelfde noden als hun wilde voorvaderen, dat is altijd het uitgangspunt. Ze houden van veilige verstopplekjes, uitzichtposten in de hoogte, plekjes om de buurt te verkennen, krabmogelijkheden, stressontlading, spelen enz.

Simpele aanpassingen geven daarom al veel resultaat. Waar plaats ik de krabpaal? Hoeveel
kattenbakken moet ik hebben? Zijn er genoeg verstop-, slaap- & hoogteplaatsen in huis?

Ik help je graag met advies op maat!

Waarom spel- en voedselverrijking?

Katten zijn van origine jagers. Ze zijn het gewoon om ‘te werken voor hun eten’, dat vinden ze zelfs prettig. Door voedselverrijking eet je kat volgens haar natuurlijk gedrag.

Ook jij kan samen met je kat spelen en puzzelen. Alle zintuigen van je kat worden daardoor geprikkeld en ingezet. Het is tegelijk een leuke manier om samen tijd door te brengen. Het zal jullie band versterken en het zorgt voor een enorme stressreductie voor jullie beiden!

Dit heeft tal van voordelen voor je huisdier:

  • Gaat verveling tegen en helpt zo om gedragsproblemen te voorkomen
  • Verlaagt stress
  • Vermindert de kans op overgewicht
  • Het zorgt ervoor dat je kat niet schrokt, wat tot een betere spijsvertering leidt en de kans op overgeven verlaagt.
  • Activeert, stimuleert en bevordert de concentratie
  • Bovendien is het ook nog eens leuk, biedt het afwisseling en geeft het je huisdier een gevoel van zelfvertrouwen.

Hoe speel ik het beste met mijn huisdier? Hoe zorg ik ervoor dat ze zich niet vervelen en hoe kan je haar natuurlijk jachtinstinct stimuleren? Ik leg het je graag uit!